Pri dilemi, kakšen prenosnik kupiti, pomaga nekaj preprostih nasvetov.

Pri vprašanju, kakšen prenosnik kupiti, nas pogosto zaboli glava. Nimamo namreč pregleda nad številnimi modeli in različicami na trgu, ki jih lansirajo različni proizvajalci. Nakup prenosnika ni lahka naloga. Pravzaprav je to prav tako zapletena kot izbiranje komponent za izdelavo osebnega računalnika po meri. Cena pri izbiri niti ne igra najbolj pomembne vloge, saj morate najprej dobro poznati svoje želje in potrebe. Ugotoviti, koliko denarja imate na razpolago za nakup in v kakšnem cenovnem razredu se gibate, je le vrh ledene gore. Ob tem je treba premisliti in upoštevati še veliko stvari, da lahko najdete tisti model, ki dejansko ustreza vašim potrebam. V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov glede bistvenih značilnosti prenosnika, ki jih nikakor ne smete pozabiti upoštevati.

Kakšen prenosnik kupiti?

Dejavnik cene: včasih je prenosnik s 17 palci cenejši od prenosnika s 13 palci

Želeli bi si dokaj velik prenosnik s 17 palčnim ekranom, a obenem potrebujete velike zmogljivosti spomina, kar vam omogoča uporabo grafično zahtevnih aplikacij, iger in programov. Obstaja zelo velika verjetnost, da boste morali ne glede na proračun sprejeti nekaj kompromisov. Najbolje, da premislite, ali vam je bolj pomembna velikost ali kaj drugega, saj je denimo manjši prenosnik s 13 palčnim ekranom lahko bolj odziven, dinamičen in grafično kakovosten od prenosnika s 17 palčnim ekranom. Preglejte strokovne članke, bloge in forume ali se posvetujte s prodajalci v trgovinah. Če boste zasledovali svoj končni cilj, bo odločitev, kakšen prenosnik kupiti, bolj enostavna že od začetka.

Izberite pravo obliko in velikost: prenosniki s 14 in prenosniki s 15 palci so pogosti

Ravno pri prenosnikih je na voljo več velikosti in oblik, zato je treba dobro premisliti, kaj vam ustreza in kaj točno potrebujete. Pri tem upoštevajte tudi namen uporabe, npr. za študij, zabavo ali v poklicne namene. Če želite tablični prenosnik, se vprašajte, ali vam ne bi bolje služila ločena tablica in prenosnik. Pomembno je, da to ugotovite vnaprej, ker prenosnika kasneje ne morete nadgraditi z zamenjavo komponent. Dimenzije običajnih prenosnikov se po navadi začnejo pri 13 palcev in segajo vse do 17,3 palca. Poleg teh velikosti, ki jih boste našli pri večini blagovnih znamk, so pogosti tudi prenosniki s 15,6-palčnim ekranom.

Prenosnik 17 za igranje iger

Nekateri prodajalci ponujajo tudi prenosnike s 14 palčnim ekranom ali celo manjše, na primer 11,6-palčne. Če želite vaš računalnik pogosto premikati in nositi s seboj, raje izberite manjši model, saj so ti po navadi tanki in lahki.

Toda pri manjših prenosnikih se boste odrekli tudi nekaterim zmogljivostim, ki jih boste morali žrtvovati. Če je za vas pomemben vrhunski grafični procesor, je torej bolje, da izberete kakovosten prenosnik s 17 palci. Še enkrat, vse je odvisno od tega, za kaj ta prenosnik dejansko potrebujete.

Ena od ključnih lastnosti vsakega računalnika je zaslon

Dober zaslon bistven za vašo čim boljšo izkušnjo s prenosnikom. V idealnem primeru gotovo želite zaslon, ki je funkcionalen in udoben za gledanje. Strokovnjaki ne priporočajo zaslonov z ločljivostjo manj kot 1920 x 1080 pik (polni HD). Če delate v ustvarjalnih poklicih, boste morda želeli več poudarka nameniti iskanju možnosti z večjo natančnostjo barv in podporo širši barvni lestvici. Tisti, ki zelo radi igrajo video igrice, pa naj več pozornosti namenijo hitrosti osveževanja in odzivnemu času.

Kakšen prenosnik kupiti?

Zmogljivost baterije ni nepomembna

Življenjska doba baterije prenosnika je odvisna od mnogih dejavnikov, med katerimi so svetlost zaslona in njegova ločljivost, vrste programov, ki jih uporabljate, operacijski sistem in še več. Življenjska doba baterije, ki jo navaja proizvajalec, skoraj nikoli ne odraža vaše dejanske izkušnje. Če vam je pomembno, da baterija traja čim dlje, preverite tudi rešitve za hitro polnjenje. Številni prenosniki dandanes, tako kot pametni telefoni, omogočajo tehnologijo hitrega polnjenja. To je pomembno, če prenosnik uporabljate za obiske pri strankah in na potovanjih, kjer imate malo časa za polnjenje ter se vam urnik lahko ves čas spreminja.

Visoko zmogljivi prenosniki

Če še vedno ne veste, kakšen prenosnik kupiti, ne pozabite na pomnilnik RAM

RAM je pomnilnik z naključnim dostopom, namenjen tekočemu delu z računalnikom, zato ga imenujemo tudi delovni pomnilnik. Če imate v prenosnem računalniku več RAM-a, to pomeni, da se hkrati izvaja več aplikacij in je na voljo več podatkov, ki bodo lahko hitro dostopni sistemu. To je pomembno za vsak prenosnik, še bolj pa za tiste, na katerih boste urejali fotografije ali video vsebine.

Navedli smo nekaj najpomembnejših stvari, ki jih priporočamo v razmislek pred nakupom novega prenosnika. Seveda nakup dobrega prenosnika pomeni več več kot le zgoraj omenjene točke. Iskanje vašega idealnega modela pa bo veliko lažje, če boste razmišljali v smeri zgornjih kategorij. Svetujemo vam, da si za izbiro vzamete dovolj časa in se pogovorite tudi z ljudmi, ki so dejavni v podobnih sektorjih ali se ukvarjajo s podobnimi dejavnostmi. Vselej pa preverite tudi dostopne teste uporabe na spletu. Ne pozabite, da je napredek pri tehnoloških izdelkih zelo hiter, zato so podatki izpred nekaj let morda že zastareli. Z nekaj predhodnega raziskovanja boste našli vaš idealen model, za vse informacije pa se lahko obrnete tudi strokovnjake v naši spletni trgovini Notesniki.si, kjer vam bomo z veseljem pomagali.